Mijn naam is Diana Horsman (1959). Ik woon sinds 1994 in Linschoten samen met mijn man Hans.

Op relatief late leeftijd ben ik met yoga begonnen; 45 was ik toen ik aan de 4-jarige opleiding in Utrecht begon. Ik was in een levensfase beland waarop het besef doordrong van de betrekkelijkheid van de dingen die gebeuren.
Wat is nou echt belangrijk en hoe wil ik de rest van mijn leven invullen? Ook wilde ik meer weten over Oosterse filosofie en alternatieve geneeswijzen. Geheel intuïtief koos ik voor yoga.

In 2009 heb ik mijn opleiding tot Hatha yogadocent afgerond. Daarnaast volg ik bijscholingen in QiGong – een bewegingsleer uit de traditionele Chinese geneeskunde. Qi staat voor vitale levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen. Ook Qigong elementen integreer ik in mijn lessen.  Het zijn zachte, langzame en gracieuze bewegingen. Zowel Hathayoga- als Qigong-oefeningen  bevorderen de kwaliteit en circulatie van Qi. 

 

Ik geef yogalessen bij JBM maar ook op andere locaties.

Inmiddels is yoga voor mij een manier van leven geworden, want yoga is veel meer dan lichaamshoudingen doen op de mat. Yoga richt zich op alle niveaus van het mens-zijn: lichaam, geest en ziel zodat je heel kunt worden. In mijn lessen probeer ik een evenwichtige verdeling tussen inspanning en ontspanning te brengen. 

Ik ga anders dan voorheen om met problemen en oordeel niet meer zo snel. Tegenslag of ziekte is niet alleen maar pech; het kan een signaal zijn dat er iets moet veranderen.
Een bloem kan tenslotte ook niet 100 dagen achtereen bloeien. Meditatie en reflectie helpen mij daarbij. Al met al brengt yoga een zekere lichtheid aan het leven, wat er ook gebeurt!

Mijn favoriete lichaamshouding is de kaars. Het is een omgekeerde houding, met het hoofd naar beneden en de voeten in de lucht. Hierbij staat het lichaam op de schouders en steunt op de bovenarmen.
Het is een betrekkelijk gemakkelijke houding die veel profijt levert aan o.a het hart- en bloedvaten stelsel en de schildklier (en daarmee de hormoonhuishouding). Ook geeft het rust in mijn hoofd.

 

Wat is het leukste om in een yogales te ervaren?
Het is zo fijn om te ervaren dat ik me altijd beter voel na een les. Zowel lichamelijk als mentaal. Maar het mooist vind ik toch wel als deelnemers blijven terugkomen naar de lessen omdat ze zelf ervaren dat ze er baat van ondervinden. 

 

Wie is jouw inspiratiebron op yoga gebied? Dat zijn ten eerste mijn yogaleraren Rob Obermeyer en Klaas-Jan van Velzen. Maar zeker ook de deelnemers aan mijn lessen. Daarnaast zijn het teksten uit klassieke yogageschriften maar ook eigentijdse schrijvers zoals Anodea Judith die blijven mij boeien en inspireren.
Als ik het in een groter perspectief beschouw, dan is het toch elke dag weer de natuur – een onuitputtelijke bron van inspiratie en verwondering die mij doet beseffen dat alles en iedereen met elkaar is verbonden in een allesomvattend bewustzijn.

 

Waar kunnen we meer over jou lezen? www.yogadhyana.nl

Please reload