Mijn naam is Marti de Ridder(1959) ik woon samen met mijn man in Woerden. Onze drie kinderen zijn opgegroeid in Woerden en inmiddels uitgevlogen. Ik heb in mijn loopbaan altijd met kinderen gewerkt, in het jeugdwelzijnswerk, in het onderwijs en momenteel op een buitenschoolse opvang.

Yoga betekent voor mij leven in open aandacht, de balans bewaren, het zoeken naar mijn werkelijke ik.  Door het doen van yoga oefeningen probeer ik mijn lichaam in goede conditie te houden, me bewust te zijn hoe mijn lichaam aanvoelt en mijn geest te onderzoeken. Buiten mijn yogamat probeer ik minder te oordelen, mijn eigen kleine ego soms los te kunnen laten en me verbonden te voelen met het grotere geheel in de wereld.

Rond 2010 ben ik yogalessen gaan volgen bij Diana Horsman. Dat beviel erg goed en ik wilde me verder verdiepen in yoga. Bovendien was ik op een punt in mijn leven aangekomen waarop wat meer ruimte kwam om dingen voor mezelf te gaan doen. Toen ben ik in 2014 begonnen met de opleiding tot yogadocente aan een 4-jarige opleiding.

’s Ochtends doe ik altijd mijn eigen variatie van de zonnegroet om zoveel mogelijk spieren te rekken en los te maken en andere spieren te trainen. Verder vind ik de yoga mudra of gebedshouding een heerlijke manier om de rug te ontspannen en overgave te ervaren.

Het fijnste vind ik het als deelnemers aangeven dat ze baat hebben bij de yoga. Dat kan zijn doordat ze ontspanning ervaren of dat ze beter om kunnen gaan met lichamelijke ongemakken. Ik vind het erg leuk om te horen dat deelnemers sommige oefeningen thuis toepassen. Zelf voel ik me vaak ook rustiger na het geven van een yogales.

Mijn inspiratiebron op yoga gebied?

Allereerst moet ik natuurlijk Diana bedanken omdat ze me de weg op het yogapad gewezen heeft. Verder heb ik het stilzitten geleerd van mijn docente Loes van der Mee en ontleen ik veel kennis en inspiratie aan alle docenten van mijn opleiding. Het boek Yoga als kunst van het ontspannen (W. Keers e.a.) heb ik al een paar keer herlezen. Aan de boeken van Rita Beintema heb ik heel veel gehad, omdat zij heel concreet en praktisch schrijft. Meer filosofisch zijn de boeken van Krisnamurti, voor mij zeer de moeite waard.

 

Please reload