JBM MEDITATIE

1/12

Leren mediteren

Mediteren is stil worden, je geest en je hart openen en aanwezig zijn. 

Ons dagelijks leven is druk, we willen overleven in een hectische wereld, waarin van alles op ons afkomt. Vaak zijn we met meerdere dingen tegelijk bezig en proberen alle ballen in de lucht te houden. We rennen maar door, vaak met oogkleppen op, en zien alleen dat wat vlak voor ons ligt. Dan ontstaat er een verlangen naar ruimte, naar stilte, naar openheid. Dit kun je vinden in de natuur, kunst, een hobby. Maar een bijzondere plek om dit te vinden is de stilte van het mediteren. 

Meditatie betekent volledig aanwezig zijn bij wat je aan het doen bent. Je gaat als het ware op in de handeling, in het huidige moment. Deze momenten kennen we allemaal. Als we iets met hart en ziel doen vergeten we onszelf en gaan op in dat wat er gaande is. Dit kunnen we meestal niet bewust oproepen, het overkomt ons. Toch kunnen we wel oefenen, je kunt leren je aandacht te richten en om te gaan met afleidingen. Meestal gebeurt dit in de vorm van stilzitten. Door te mediteren kun je positieve effecten gaan ervaren zoals een betere concentratie, meer rust en ontspanning, een betere balans, beter kunnen omgaan met moeilijkheden en uitdagingen en meer inzicht in jezelf. 

Regelmatig worden er meditatieworkshops gehouden is er gelegenheid samen stil te zijn. In de stilte is er ruimte om de aandacht naar binnen te richten en dat wat er is te verwelkomen. Als we stil worden, worden dingen zichtbaar, die we in de hectiek van de dag niet zouden opmerken.