top of page

JBM YIN YOGA

JBM YIN YOGA

 

"By letting go it all gets done"

-Lao Tzu-

Yin yoga 

Yin yoga wint in Nederland snel aan bekendheid. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los.

Yin Yoga is gebaseerd op de vijf elementen theorie van energie vanuit de chinese geneeskunde. Wij hebben zowel Yin als Yang nodig om in evenwicht te zijn. Yin Yoga is gericht op het rekken en stimuleren van bindweefsel, gewrichten, pezen en soms ook de botten. Energielijnen worden gestimuleerd. Bindweefsel krimpt naar mate wij ouder worden en wordt stug. Yin Yoga is een manier om dit “sappig” te houden en vertraagt hiermee het stram worden. Maar naast deze medische wetenschap is Yin Yoga ook een mooie aanvulling op ons dynamische leven en naast een dynamische Yoga (Yang). Een dynamische Yoga stimuleert voornamelijk ons spierweefsel. Terwijl bij Yin dus de Fascia (bindweefsel en gewrichten) wordt gestimuleerd.

 

Een Yin Yoga les kenmerkt zich door langzamere houdingen, die langer, bijvoorbeeld 3 of 5 minuten worden aangehouden. Terwijl de spieren in principe ontspannen zijn. De meeste poses zijn zittend. Zodra er stilte wordt bereikt in een pose, is het mogelijk het dieper gelegen weefsel te bereiken. Yin Yoga kan een meditatieve en therapeutische werking hebben en er kunnen specifieke poses worden gebruikt om een bepaald functie gebied te bereiken. Yin Yoga kan fysiek, energetisch en mentaal/emotioneel voordelen en veranderingen brengen.

 

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales die de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo fijn omdat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam. 

Grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur. 

Yin yoga is geschikt voor iedereen, er is geen yoga ervaring vereist. 

bottom of page